Gränna
Svenska städer
Till startsidanStartsida

Start Turistguider
Till Länsguider

Start Svenska städer

Gränna
Visingsö

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Gränna
Ta en promenad längs stadens alla gator och besök de små butikerna som varvas med hantverkare, restauranger och caféer samt polkagrisbagarna som så länge stått som symbol för denna underbara lilla stad. Varför inte samtidigt ta en timme av din tid till att njuta av utsikten från Grännaberget, något du inte bör gå miste om. Gränna är sannerligen en av Sveriges vackraste städer. Med sina branta tvärgator och praktfulla trädgårdar vid foten av Grännaberget breder staden ut sig i solgasset med Vättern och Visingsö i bakgrunden.

Historia
Gränna stad grundades år 1652 av greven Per Brahe. Staden går även under namnet "grevens stad" vilket visar vilka tydliga spår som ätten Brahe präglat staden med. Minnet av denna "grevens tid" lever som sagt starkt kvar även i vår tid.

Änkan Amalia Erikson och Polkagrisarna
Polkagrisarna från Gränna är numera en av Sveriges mest populära souvenirer. Det hela började med att den då fattiga änkan Amalia Erikson ansökte hos stadens magistrat om att få öppna ett bageri med tillverkning av polkagrisar. Det ursprungliga receptet avslöjades aldrig men själva tillverkningen gick att föra vidare och hon fick efterhand många efterföljare.

Tant Amalia står numera som staty i södra parken i staden och tar gärna emot besök efter vad ryktena avslöjar. För den intresserade går det att få beskåda hur tillverkningen går till hos någon av de många bagerierna i staden. Hur det kokas, knådas och vrids i alla möjliga former och färger till de färdiga godisstängerna. Kom dock ihåg en sak, en äkta polkagris från Gränna är alltid röd-vitrandig!

Boende
För övernattningen finns det alternativ i alla former. Du har möjligheten att välja mellan att bo på hotell, camping, stugor, privatrum samt vandrarhem. Under sommaren erbjuds det en mängd olika aktiviteter och arrangemang i staden. Bland dem utmärker sig särskilt höjdpunker såsom Musik i Sommar-Gränna, Fest i Grevskapet, Andréedagarna, Sommarmarknaden samt Folkmusik- & Bluegrassfestivalen.

Aktiviteter & Sevärdheter
Det friska klara vattnet i Vättern lockar många turister med sina fiskfyllda vatten. Här samsas Vätterrödingen med fiskar såsom sik, lake, lax och även kräftor i vattnets djup. Förr i världen var Vätterns vatten en viktig transportled mellan Göteborg och Stockholm i förbindelse via Göta kanal.

I Gränna har människor genom historien alltid kunnat finna ett trevligt ställe att bo på samt god mat att mätta magen med. Matställena är många och varierande och menyerna inkluderar allt från exotiska specialiteter till lätta rätter på något café.Varför inte passa på medan ni är i området att ge er ut på en liten utflykt i grevskapet. Bland det som lockar är vandring, fiske, golf samt cykling det som är mest populärt. På kvällarna kan man även njuta av stor underhållning på någon av stadens krogar.

Ballongflygning
Tack vare Andrée och en aktiv ballongklubb har Gränna blivit ett centrum för ballongflygning i Sverige. I februari varje år anordnas Skandinaviens största ballongtävling och den 11:e juli hedras Andrées minne genom uppstigningar från Sveriges enda "ballongflygfält". Du kan själv boka en ballongresa och prova på att flyga!
För mer information, Gränna Turistbyrå, tel 0390-41010

Grenna Museum - Andréemuseet
På eftermiddagen den 11 juli 1897 försvann "Örnen" för alltid mot norr. Expeditionens slutliga öde skulle dock bli fördolt under 33 år. Först genom fyndet av dagböcker, journaler och filmer har händelseförloppet kunnat rekonstruerats. På Andréemuseet skildras expeditionen på ett fängslande och överskådligt sätt.
För mer information, Grenna Museum, tel 0390-41015

Röttle by med Rasmus kvarn
Strax söder om Gränna ligger Röttle By. Ett lugnt och naturskönt område vid Röttleån som betytt så mycket för Grännabygden i många sekler. I Rasmus kvarn från 1600-talet visas stenmalning av mjöl under sommaren. Här säljer man mjöl av KRAV-odlad spannmål och berättar om byns historia.
För mer information, Grenna Museum, tel 0390-41015

Polkagristillverkning
Redan 1859 ansökte den fattiga änkan Amalia Eriksson hos stadens Magistrat om att få öppna bagerihantering och tillverka polkagrisar. Resten är historia. Numera är Gränna polkagrisar en av Sveriges populäraste souvenirer. Du kan se tillverkningen i någon av de många bagerierna.
För mer information, Gränna Turistbyrå, tel 0390-41010

Gränna Knäcke
I Gränna bakas inte bara polkagrisar, på senare tid har även knäckebröd blivit en populär souvenir att ta med hem – eller att äta direkt! I Gränna Knäckes knäckebrödsbutik kan du se bagarna i full aktion.
För mer information, Gränna Knäcke/Fiket, tel 0390-10057

Grännabergets frilufsmuseum
Museet i Gränna började som ett friluftsmuseum en bit in på 1900-talet. Det låg uppe på Grännaberget med en vidunderlig utsikt över de domäner Per Brahe härskade över under 1600-talet. Friluftsmuseet består idag av ett kaptensboställe från 1600-talet, ett soldattorp och pappersmästarboställe från Röttle. Här finns också Hembygdsstugan där man kan dricka kaffe, äta smörgås och njuta av utsikten.
För mer information, Grenna Museum, tel 0390-41015

Västanå slott och golfklubb
Det enda Braheslottet i grevskapet som inte ligger i ruiner i dag är Västanå slott som fungerar som hotell och restaurang. Gränna Golfklubbs välskötta 18-hålsbana med klubbhus och restaurang ligger alldeles invid slottet. En golfbana och ett slott i vacker natur – väl värda ett besök.
För mer information, Västanå slott, tel 0390-10700,
Gränna Golfklubb, tel 0390-10030

Hantverk
Gränna har många och långa traditioner när det gäller hantverk. Flera små verkstäder har gått i arv från generation till generation. Hantverkarna är spridda på olika platser i trakten där de utgör populära utflyktsmål. I Gränna finns ett flertal olika hantverkare samlade på Hallska gården, tillsammans med ett galleri och kafé.
För mer information, Gränna Turistbyrå, tel 0390-41010

Gränna glasbruk
Strax söder om Gränna hittar du Smålands nordligaste glashytta, med bruksshop. Du kan bese de spännande momenten från att den glödande glasmassan hämtas ur ugnen fram till färdig produkt. Här finns också möjlighet för grupper att beställa en hyttsillsafton! Maten lagas i de avsvalnade ugnarna och avnjuts i hyttmiljön.
För mer information, Gränna Glasbruk, tel 0390-50274

TryckeriMuseet
Ett tryckeri från forntiden som vill vara med i framtiden. Människor och maskiner i arbete gör det gamla boktryckeriet levande. Här kan du bl a få se konsten att framställa en tidningssida med gammaldags boktrycksmetoder. Man tar även emot mindre grupper som får pröva handsättning, tryckning och maskinsättning.
För mer information, Tryckerimuseet, tel 0390-10190

Gränna kyrka
Grännas första kyrka uppfördes under 1100-talet, men ödelades genom brand 1889. Man lyckades dock rädda delar av altartavlan, ett medeltida nattvardsskåp, några ljuskronor och kostverk som numera finns i den nya kyrkan som invigdes 1895.
För mer information, Gränna Församling, tel 0390-561 30

Moped- och motorcykelmuseum
På en gård i Björkenäs strax sydost om Örserum har kossorna bytts ut mot mopeder och motorcyklar. Här finns en stor samling som visas upp för nostalgiska motorfantaster. Öppet maj-oktober.
För mer information, Mopedmuseet, tel 0390-33043

Girabäckens naturreservat
Lite norr om Uppgränna ligger Girabäckens naturreservat. Bäcken rinner ner genom en ravin till Vättern och kring åfåran är artrikedomen magnifik. Nere vid Vättern finns också rester efter den lilla hamn varifrån man fraktade sten från det närliggande stenbrottet. Stenen användes bl a till hus-socklar längs Strandvägen i Stockholm.
För mer information, Gränna Turistbyrå, tel 0390-41010

Brahehus
En av de mest kända sevärdheterna i Grännatrakten är naturligtvis Brahehus, den mäktiga ruinen som ligger på höjden ovan Gränna. Det är resterna efter ett lusthus som Per Brahe dy lät uppföra på 1640-talet. År 1708 kom elden lös i byn Uppgränna nedanför berget, elden spred sig till Brahehus som totalförstördes.
För mer information, Gränna Turistbyrå, tel 0390-41010

Skogstornet
Legendaren Torsten Tegnér fascinerades av trakten kring Gränna i samband med att Lennart Hyland en gång bestämde sig för att göra Sveriges minsta tidning (Gränna Tidning) till den största för en dag. Gräddan av journalister samlades i Gränna och höjde upplagan till flera hundra tusen exemplar. Torsten Tegnér, som var en av journalisterna, bestämde sig i samband med detta besök för att ett utsiktstorn skulle passa fint på höjden öster Gränna. Och si där finns det, några km in i skogarna ovan Gränna. Det är väl värt ett besök, hänförande utsikt över det sönderbrutna landskapet är belöningen. 1,3 kuperade km från parkeringen, 3 km från Gränna torg.
För mer information, Gränna Turistbyrå, tel 0390-41010

Visingsö -Vätterns pärla
Visingsö når man med förbindelser från Gränna. Bilfärjor finns men bästa sättet att se den natursköna ön är med cykel eller genom att åka Remmalag som är en sorts hästdroska med lång tradition. Vätterns största ö har en mycket rik historia.

Sveriges första kungaborg, uppförd här på 1100-talet. Här utspelade sig blodiga tronstrider och här avled bl.a. Magnus Ladulås.
Borgen förstördes i en strid 1318.

På Visingsö finns flera stora gravfält som användes fram till vikingatidens slut. Fynd finns från såväl sten- som bronsåldern och från yngre järnåldern.

Läs mer om Visingsö....

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida