Öland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider

Öland
Borgholm
Borgholms slott

Turistbyråer

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Storgatan Foto: Claes AnderssonTuristguide Öland
Öland (Solen & vindarnas ö) är Sveriges minsta landskap. Ön är 137 kilometer lång och som mest 16 kilometer bred och innehåller 1 344 kvadratkilometer mark.

Stora Alvaret kallas för ”Världens största botaniska mötesplats”. Ölandsbron är 6 072 meter lång och den stod klar 1972. Dessförinnan var färjetrafiken mellan fastland och Öland livlig.

Öland är ett flytande semesterparadis som under sommaren lockar ca 3 miljoner besökare. Hit kommer gammal som ung för att njuta av tillvaron eller låta sig roas av ett stort utbud av aktiviteter eller lata semesterdagar i solen.

Ölands Djurpark Foto: Monica H AnderssonAktiviteter
Öland är mångfaldens ö med otaliga möjligheter till äventyr och aktiviteter. Forntid blandas med nutid och skapar oanade upplevelser för både unga och gamla besökare.
Hela Öland är en festlokal sommartid. De flesta större restauranter på Öland har uppträdanden, trubadurer, karoeke, dans-och partyband som underhållning, tex Kajuten och puben Två Ankare i Mörbylånga eller Lammet och Grisen på norra Öland.
Att befinna sig på Öland och ta del av nöjeslivet är som att erbjudas ett enormt smörgåsbord som innehåller allt, varför åka utomlands när allt finns på denna sagolika ö?

Evenemang
Öland är en sällsynt aktiv ö. Långa, lata, sköna dagar på Öland är naturligtvis helt i sin ordning men vill du ladda om med annat än bara vila, går det bra det också.

Borgholms slott
Borgholms slott Karl X:s favoritslott. De murar som han lät uppföra på 1600-talet vibrerar nu för tiden i takt med olika artisters musik. För Borgholms slotts säregna atmosfär lockar inte bara kungar utan även artister samt besökare till de utställningar som visas och guidade turer där du kan få dåtiden berättad på ett fantastiskt levande sätt.

Ölands Skördefest
Det är då de skördar naturens frukter och håller fest till den helige Mikaels ära, Ölands Skördefest. Detta är ett årligt evenemang som drar stora skaror av besökare då "alla" företagare håller öppet och har försäljning samt utställningar över hela ön.

Sevärdheter & kultur
Öland är mycket rikt på fornlämningar, fler ända sedan yngre järnåldern. Fornborgar, gravfält och bebyggelse ger oss en relativt klar bild av hur folk levde på Öland förr i tiden då ön var en viktig del i Östersjöhandeln.

Mat och dryck
Öland – Nordens Provence
Ett par av de genuint öländska vingårdarna har släppt de första dyrbara dropparna.
Det ryktas att i framtiden ska det anordnas egna öländska mat- och vinhelger.
Här finns fisk från Östersjön, kött från öns köttproducenter, rotsaker från egna jordar, frukt och grönt från egna trädgårdar, örter från egna kryddgårdar och vin från egna vingårdar.
Vill du ta del av de öländska läckerheterna?

Foto: Claes AnderssonHistoria
För ca 12 000 år sedan ”föddes” Öland, då isen drog sig norrut.
Det som skiljer Öland från andra landskap är bl a berggrunden, alvarsmarkerna, den kalkrika jorden, lundarna, den unika floran och det rika fågel- och insektslivet.

Öland danskt
Under kortare perioder under medeltiden var Öland i dansk besittning. Vid Ölands södra udde, juni år 1503, stod ett svenskt-danskt sjöslag som slutade oavgjort.
I maj år 1564 och då vid Ölands norra udde stod ett nytt sjöslag där dansken segrade. Flera av Ölands kyrkor fungerade under denna tid som försvarstorn och i vissa kan man än idag se spår av detta.

Blå Jungfrun
Mellan norra Öland och fastlandet ligger en klippö, Blå Jungfrun, som 1926 blev nationalpark och därmed blev hela ön fridlyst. I folktron är ön också nämnd som Blåkulla, häxornas viste på skärtorsdagen.

Eriksöre Camping Foto : Claes AnderssonNatur
Här finns blommor och andra växter, som normalt hör hemma från Medelhavet i söder till Sibirien i norr. Alvarsmarkerna är bara en del av den öländska naturen. Storskog, Mittlandsskog, bördiga jordbruksmarker, vackra lundar, strandängar, sjömarker och naturligtvis badstränder.
Hela södra delen av ön togs den 30 november år 2000 upp på UNESCO:s lista över bevarandevärda miljöer och fick namnet Världsarvet – Södra Ölands odlingslandskap.

Fåglarna är en viktig del av den öländska naturen. Det handlar om miljontals fåglar och du kan se dem över hela ön under ett ett par veckor vår och höst. Öland har hela 72 naturreservat.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google
Fakta
-Sommartid besöks Öland av närmare 3 miljoner människor
-Landkapsfågel är näktergalen
-Landskapsblomman är solvändan
-Landskapsvapnet består av en sköld med en hjort.
-Ölands egen flagga är ett gult kors på grön botten.
”-Nationalrätterna” är lufsa och kroppkakor.
-De öländska kroppkakorna skiljer sig från de småländska, både i färg, storlek och smak. På öländskt vis äts de med grädde och smält smör.


 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida