Östergötland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider

Östergötland

Boende
Camping
Vandrarhem

Städer
Linköping
Mjölby
Motala
Norrköping
Söderköping
Vadstena

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Östergötland
Svensk medeltid i Östergötland. I god medeltid trädde Östergötland fram som ett ekonomiskt och politiskt maktcentrum. Så ta på skorna och följ i Arns och Heliga Birgittas fotspår. Här möter Du en rik, intressant och välbevarad historia.

Östergötlands medeltidsstäder
De östgötska städerna har alla sin egen historia. De har grundlagts av olika själ och av olika grupper av människor. På samma sätt har de också förändrats i olika riktningar.

Vad som kan konstateras är att Skänninge och Söderköping är landskapets äldsta städer. Under 1200-talet blir Söderköping handelsstad och Skänninge börjar bli en kyrkligt viktig handelstad. Linköping blev senare biskopstad och byarna Mjölby och Motala nämns. Under 1300-talet tillkommer Norrköping och Vadstena under 1400-talet.

I dagens Norrköping finns inte mycket kvar som påminner om den medeltida staden, medan det i Vadstena finns tydliga spår från medeltiden.

Arns fotspår
I Östergötland och Västra Götaland utspelar sig Jan Guillous roman om riddaren Arn Magnusson. Här utspelar sig händelser av stor historisk betydelse för upptakten av det svenska riksbildandet runt 1100- och 1200-talen.

Berättelsen tar oss med på äventyr i munkars och tempelriddares rike i ett Sverige under förändring och förnyelse. Kristendomen gör stora framsteg i det hedniska Norden och för med sig grunden till ett nytt samhälle och nya kunskaper.

Arn är alltså en uppdiktad person, men händelserna och platserna i romanen bygger på en förfluten verklighet.

Följ med på en spännande resa i Arns fotspår. I Östergötland är de stora besöksmålen Linköping, Ulvåsa, Bjälbo, Vreta, Alvastra, Skänninge och Vadstena. Och i Västra Götaland är de stora besöksmålen Skara, Varnhem, Husaby, Axevalla, Gudhem, Forsvik, Askeberga, Forshem, Eriksberg, Kungslena och Visningsö.

Se & göra
Vill du ha nära till upplevelser - har du kommit rätt...
"En slätt som låg inklämd mellan två skogiga bergstrakter", det var så Nils Holgersson såg Östergötland från gåsryggen. Men för att göra Östergötland rättvist bör man stanna på marken. Historien finns bakom varje sten och landskapet kryllar av forntida platser.

Kolmårdens Djurpark
Se vilda djur på riktigt i Nordens största djurpark. Vandra runt, eller varför inte ta linbanan, se rovfågelvisningar och missa inte Kolmårdens Delfinarium. Vill du komma vilda djur riktigt nära ta en tur med egna bilen i Safariparken. I Bamses Värld kan barnen ta rutschbanan ner i Vargens kula och på Barnens Lantgård kan de små klappa kaniner och minigrisar. Wild Camp Kolmården är ett spännande äventyr, en rolig och lite läskig utmaning för alla barn över 8 år.

Flygvapenmuseum
Unik samling militärflygplan från 1900-talets början till idag.

JAS 39 Gripen-simulator - du styr över Östergötland!

Flygverkstad med pyssel, knep och knåp för barn.

Programverksamhet, butik och konferens.

På sommaren är Café Stallet öppet, under vinterhalvåret helgcafé med våfflor och enklare bakverk, för övrigt automatcafé.

Vadstena Klosterkyrka
Klosterkyrkan (Blåkyrkan) uppfördes efter direktiv av heliga Birgitta och invigdes år 1430. Kyrkan tjänade som klosterkyrka in på 1500-talet. Idag håller den en unik samling av medeltida kyrkokonst, bla många medeltida träskulpturer, vissa föreställande heliga Birgitta. Dessutom finns här Birgittas relikskrin från 1300-talet.

Gravar över bland annat hertig Magnus Vasa, drottning Filippa och Bo Jonsson Grip. Vadstena klosterkyrka har som enda kyrka i Sverige 3 stjärnor i Guide Michelin.
Bokbord m shop finns vid entrén.

Klosterkyrkan fungerar som Vadstenas församlingskyrka sedan 1825.

Vadstena slott
Byggt som försvarsanläggning av kung Gustav Vasa år 1545, i syfte att skydda Stockholm från eventuella danska och småländska attacker. Planerna ändrades dock och fästningen byggdes som till ett renässanspalats åt kungasonen hertig Magnus. Det dröjde ändå till 1620 innan slottet stod helt färdigbyggt.

Som besökare kan man idag se historiska utställningar på första våningen, ett av de fyra kanontornen, andra våningen (ej sommartid) och den tredje våningen, som är möblerad med möbler och tavlor från 1500- och 1600-talen. I dag räknas slottet som ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott.

Slottet inrymmer, förutom museum, även turistbyrån, Internationella Vadstena Akademien, samt landsarkiv.

Konstutställningar och konserter sommartid, julmarknad "Gammeljul" 10 dagar under nov/dec, se evenmangskalendern

Förutom guidade turer i slottet erbjuder turistbyrån även upplevelsevan

Stegeborgs slottsruin
Stegeborgs Slottsruin, naturskönt belägen på en liten ö i Slätbaken nära inloppet till Göta Kanal. Borgens äldsta del är från 1200-talet. Kungligt slott fram till 1600-talet. Födelsehem för Johan III. Ruinen omges av unika pålspärrar från Vikingatiden. Örtagården anlagd 1988 av nuvarande ägarna.

Park & promenader

Slottsruinen & Örtagården
Ruinen, som Du löser entré till, omges av en välskött park öppen för pick-nick eller vila. Det finns även möjlighet att bada från vissa klippor. Vill Du gifta Dig inom området går det bra. Det är bara att lösa entré för Dig och Ditt sällskap.

Karlsholmen
En naturpark formad av betande djur och majestätiska ekar. Badklippor samt möjlighet att fiska från klipporna. Parkera bilen vid båtuppläggningen. Därefter följer 500 m promenad.

Stigar och Skogsvägar
Totalt ca 2-3 mil, löper genom vackra ekbackar, täta granskogar eller betad hagmark, fö

Östgötaskärgården
Östgötaskärgården ger Dig stillheten, naturen och äventyret. Det unika med den här delen av östersjökusten är att den fortfarande är genuin och orörd, vilket ger en unik naturupplevelse. Det är den örikaste delen av Östersjökusten.

Östgötaskärgården
Den östgötska skärgården med Gryts-, Sankt Anna- och Arkösunds skärgårdar är ett stycke orörd natur. Hissa segel och ge Dig ut på äventyr. Eller möt det oväntade i en kajak bland kobbar och skär.

Östgötaskärgården ger Dig stillheten, naturen och äventyret. Det unika med den här delen av östersjökusten är att den fortfarande är genuin och orörd, vilket ger en unik naturupplevelse. Det är den örikaste delen av Östersjökusten – och kanske den vackraste.

Med en av Skärgårdslinjens båtar tar Du Dig enkelt ut mitt bland allt vad havet och skärgården kan erbjuda. Från vacker natur och saltstänkta bad till historiska miljöer och kulinariska upplevelser. Och har Du fått smak på det genuina skärgårdslivet finns skärgårdens alla hotell, pensionat, bed & breakfast, vandrarhem, stugor och campingplatser där – för att förlänga Din upplevelse så länge Du vill.

Göta kanal
Göta kanal är inte bara en 190 km lång och oförglömlig upplevelse - det är en unik kulturskatt som valts till Årtusendets svenska byggnadsverk. Kanalen är idag ett upplevelseområde med ett brett utbud av aktiviteter.

Göta kanal invigdes år 1832 efter 22 års hårt arbete under ledning av Baltzar von Platen. Kanalen är idag ett av Sveriges största besöksmål och upplevelseområden.

Göta kanal sträcker sig från Mem vid Östersjön till Sjötorp vid Vänern. De 58 slussarna lyfter båtarna 92 meter över havet.

I Östergötland sträcker sig kanalen mellan Östersjön och Vättern med början i Mem och avslutning i Motala. Under vägen passerar den genom Norrköpings, Söderköpings, Linköpings och Motala kommuner.

En av kanalens största sevärdheter är slusstrappan i Berg, 10 km norr om Linköping, där sju kopplade slussar lyfter båtarna drygt 18 meter från sjön Roxen. I området vid Berg finns ytterligare fyra dubbelslussar på en sträcka av två kilometer.

Göta kanal är idag ett upplevelseområde med ett brett utbud av aktiviteter: kanalkryssningar, möjlighet att hyra båt och kanot, sevärdheter, vandrarhem, pensionat, caféer, restauranger och semesteraktiviteter för hela familjen - allt inbäddat i vacker natur och unik kanalatmosfär. Att färdas med egen båt genom kanalen är en rofylld upplevelse i 5 knop, omväxlande med spännande slussning.

Den gamla dragvägen längs kanalen är en av Sveriges populäraste cykelleder. Ett stort antal färdiga cykelpaket med boende och mat erbjuds. Man kan också planera sin egen cykelsemester med hjälp av vandrarhem och annat boende som ligger på bekväma dagsavstånd längs kanalen.

På Göta kanalbolags hemsida www.gotakanal.se finns det mesta du behöver veta för ett besök längs Göta kanal. Turlistor för passagerarbåtar på Göta kanal och information för att färdas med egen båt med slussningsråd. Du hittar också sevärdheter, evenemang och aktiviteter längs Göta kanal och ett stort utbud av bokningsbara semesterpaket för hela familjen från den lokala turistnäringen.

Mat
Mat är en upplevelse, och Östergötland har alltid nära till dem! Doft och smak av mat förmedlar minnen, möten, platser och förstärker Din upplevelse. Utmärkta lokala råvaror och erkänt duktiga kockar tar Dig med på en kulinariska resa. Välkommen att njuta av livets goda i Östergötland!

Boende
I Östergötland finns alla förutsättningar att hitta ett boende som passar just dig, på just den plats du vill besöka. I Östergötland finns något för alla. Oavsett om du vill bo på lantgård, herrgård, camping, vandrarhem eller toppmodernt hotell finns alternativen som får dig att känna dig som hemma!

 

 

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida