Blekinge
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider
Blekinge
Karlshamn
Karlskrona
Olofström
Ronneby
Sölvesborg

Världsarv i Karlskrona
Karta Blekinge
Vädret i Blekinge
Sjövädret

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
 
 
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

< >

Brändaholm i Karlskrona. Foto: Claes AnderssonTuristguide Blekinge
Småskaligt, förtrollande vackert, överraskande nära. Hav och skog, skärgård och insjöar. Ljuvligt charmiga sommarstäder. Pittoreska fiskelägen, byar i öppna landskap och röda små torp i lummiga skogsgläntor.

Blekinge är som ett koncentrat av sverigebilden - spetsad med dansk historia, kryddad med europeisk gemenskap och dekorerad med exotiskt frodig växtlighet.

Blekinges solrika klimat och vackra, omväxlande natur lockar varje år besökare till kusten och skärgården. Inlandet med sin vildmarksnatur är också ett populärt resmål. Laxfisket i Mörrum är känt långt utanför Sveriges gränser, men det finns också rika fiskevatten både vid kusten och i inlandet.

Foto: Claes AnderssonBesöksmål
De mest besökta turistmålen i Blekinge är Marinmuseum och Barnens Gård i Karlskrona, Blomstergården i Eringsboda, Brunnsparken i Ronneby, Eriksbergs Viltreservat och upptäckarcentret Kreativum i Karlshamn, Laxens Hus i Mörrum, kanotparadiset Halen i Olofström samt Hällevik och Hanö på Listerlandet.

Evenemang
Folkfesterna, utställningarna och kulturevenemangen avlöser varandra i Blekinge. En del återkommer varje år, andra är engångsföreteelser, så håll ögonen öppna när du besöker Blekinge!

Sail Karlskrona Foto: Claes AnderssonBland evenemangen kan nämnas Östersjöfestivalen i Karlshamn – södra Sveriges största folkfest med musiker, sångare, konstnärer från alla länder kring Östersjön. Sweden Rock Festival i Norje som vuxit till musikfest med världsrykte. Lövmarknaden och ”Sailet” i Karlskrona, Tosia Bonnadan i Ronneby , Killebomdagarna i Sölvesborg, Jazzfestivalen i Hällevik och Olofströmsfestivalen.

Aktiviteter
Sola och bada? Vandra, paddla kanot, cykla? Kanske fiska? Golfa? Här finns mängder av möjligheter både för den aktive och den som bara vill ha det lugnt och skönt.
Barnens Blekinge erbjuder massor med aktiviteter för familjens unga och den vuxne med barnasinnet kvar. Äventyret väntar runt knuten!

Sjö Guttamåla Foto: Claes AnderssonBoende
Semesterboendet i det här prunkande hörnet av Sverige präglas av småskalighet och närhet till allt. Var helst du lägger basen för dina välförtjänta lediga veckor så är det aldrig längre till sevärdheter, attraktioner och naturupplevelser än någon timme.
Leta upp ett ställe i din smak - på landet eller i staden, någonstans i skärgården eller intill en liten badsjö i skogen. Valet är ditt!

Mat & dryck
Matkulturen i Blekinge har präglats av närheten till havet men har också influerats av andra mattraditioner. Här finns ett stort utbud av matställen, allt från det exklusiva till det enkla och välsmakande som är lite snällare mot reskassan.
Tillgång till råvaror såsom grönsaker, rotfrukter, bär, kött och fågel från ett av landets främsta jordbrukslandskap gör att mat med lokal anknytning står på menyn på flera av Blekinges restauranger.

Foto: Claes AnderssonSkärgården
Blekinge erbjuder Sveriges sydligaste skärgård. Den skiljer sig en del från landets övriga skärgårdar genom sina ofta lövskogsklädda klippöar och det relativt korta avståndet mellan inner- och ytterskärgård med öppet hav.

Skärgården består av otaliga charmiga havsvikar och närmare tusen öar. Karlskrona kan sägas vara byggd på skärgårdsöar. Karlshamn har sitt skärgårdshav precis utanför gästhamnen. Ronneby förbinds med skärgården via Ronnebyån. Sölvesborg ligger precis där övärlden övergår i långa sandstränder.

Olofström är Blekinges enda inlandskommun och ståtar med den största sjön Halen som ett komplement till skärgården.

Tidtabell skärgårdsbåtarna, Blekingetrafiken xxxxxMatvik-Tärnölinjen

Kristianopel Camping. Foto: Claes AnderssonKristianopel En av Nordens första renässansstäder
Kristianopel grundades av en av Danmarks kungar, Christian IV, och är en av de första renässansstäder som anlades i Norden. Område omgärdades av en 4-6 meter hög stenmur med bastioner.

Det finns fortfarande en ruinhög som minne efter kriget och är resterna efter stadens första kyrka. Idag sjuder samhället av liv under sommarmånaderna med bland annat camping, vandrarhem, gästgiveri och konsthantverk. Kristianopel ligger 3,5 mil nordost om Karlskrona.

Fakta från bla Blekinge.se, karlskrona.se

Blekingesymboler
Blomma: Kungsljus
Sten: Blekinge kustgnejs
Fisk: Torsk
Djur: Ekoxe
Svamp: Jätteticka
Fågel: Nötväcka

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006- Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida