Dalarna
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider
Dalarna
Falun
Mora
Sälen

SPA i Dalarna

Vandrarhem

Vildmarken
Evenemang
Kultur
Museum

Hotell
Restaurangguide

Längdskidspår
Skidanläggningar

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Dalarna
Lindvallen. Foto Claes AnderssonVintern i Dalarna har något att erbjuda för alla.
Dalafjällen med Sälen och Idre-Grövelsjön är Sveriges sydligaste och största skidområde. Också i övriga Dalarna finns en rad fina anläggningar för såväl utförsåkning som längdskidåkning. Dalarna har en mångskiftande och spännande natur. Landskapet har allt från fjäll i norr till ekblandad lövskog vid Dalälvens stränder i sydost.

Här finns många möjligheter för såväl den som vill kasta på skidorna nedför en fjällsida som för den som vill vandra i skogen eller sitta vid en sjö, med eller utan fiskespö. Dalarna består av 15 kommuner. Residensstaden är Falun.

Vasalopp & skidspel
Mest berömt är skidspåret mellan Sälen och Mora. Världens största skidtävling med bl a Vasaloppet, Öppet spår och Tjejvasan lockar varje år närmare 40 000 åkare under Vasaloppsveckan i månadsskiftet februari-mars.

I Falun finns Lugnet och Rikskidstadion som varit värd för skid-VM tre gånger och nu söker VM år 2013. Här hålls också årligen Svenska Skidspelen.

Längdskidspår i Dalarna
Det finns många möjligheter till längdskidåkning i Dalarna. Läs mer....

Skidanläggningar i Dalarna
Det finns många skidanläggningar i Dalarna. Varje år listar SLAO, Svenska liftanläggningars centralorganisation, de mest besökta skidanläggningarna. Här visar vi de anläggningar i Dalarna som ligger med på topp 50-listan för Sverige. Läs mer....

Foto: Claes AnderssonMuseum
Vintern är också en bra tid för museibesök. Dalarna har en lång rad museer. Turistbyråerna kan ge dig fler tips, informera om öppettider, stugor och anläggningar med mera. Läs mer....

SHR klassificerade hotell i Dalarna
Här finner ni hotell som är klassificerade av Sveriges Hotell- och Restaurangföretagare, SHR. Hotellen klassificeras genom årliga inspektioner av SHRs inspektörer. Klassificerade hotell tilldelas 1-5 stjärnor. Klassificeringskriterier för det svenska systemet finns på http://www.hotelsinsweden.com/ Till hotell i Dalarna

Restaurangguide
White Guide är en heltäckande kartläggning av det landets intressantaste restauranger. Restaurangguiden ska fungera såväl som ranking av de allra bästa köken som en praktisk vägvisare till den goda, ofta regionala, maten man letar efter på resande fot. Läs mer....

Midsommar i Dalarna
I Dalarna firas midsommar under flera dagar. Datumet varierar från by till by, så om man vill, kan man fira midsommar flera gånger samma vecka.

I Dala-Floda firas midsommar senare, och kallas för ko-midsommar. När vanliga midsommar var, så var byns kvinnor på fäboden med korna. Då var det ingen som tyckte det var roligt med dans i byn, när bara karlarna var hemma.
Så när korna kom hem från sommarbetet och kvinnfolket var tillbaka, då firades komidsommar i Dala-Floda med dans natten lång. Idag finns kvinnorna kvar hela sommaren, men man firar ändå sin komidsommar.

 

Användbara länkar för resande

Dalatrafik - Buss och länståg
Swebus Express - Buss från Stockholm, Karlstad, Örebro och söderut
Fjällexpressen - Buss från bl a Göteborg, Borås, Linköping, Norrköping, Enköping, Stockholm och Uppsala till fjällen - Idre - Sälen - Trysil - Funäsdalen.
Tåg i Bergslagen
Tågplusguiden - Tåg, båt och länstrafik
Dala Airport - Flyg till och från Borlänge
Mora flygplats

Fakta från www.dalarna.se

Google

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida