Dalsland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider

Dalsland

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Dalsland
Någon har beskrivit Dalsland som en skatt i Skandinaviens famn. Ett behagligt stycke land med härliga upplevelser av mångskiftande slag för sina gäster.
För här befinner du dig mitt i naturen när den är som vackrast. Bland blåa vattendrag och gröna, sköna omgivningar. Som skapade för att vi människor skall må bra. I Dalsland är det alltid nära till vatten, skog och mark. Som efter en vandring där belöningen är hänförande vyer över land och vatten.
Här möter du även det vilda, den orörda naturen i en av sveriges nationalparker där naturen har fått sköta sig själv i över hundra år. Här kan du vandra, stanna till en stund och luta dig mot träd som är mer än 250 år gamla.

Sevärdheter
Baldersnäs Herrgård - en oas i Dalsland

Anrika Baldersnäs ligger på en grönskande halvö i Laxsjön som ingår i Dalslands Kanal. Herrgårdens tvåhundraåriga historia har anor från de dalsländska järnbruken.
På herrgården bodde bl a bruksherren Carl Fredrik Waern, även kallad "Kongen på Dal". Hans intresse för engelsk parkkultur präglar halvön än i dag och på en bergshäll invid tillfartsvägen lyder den latinska texten "Gästvän, halvön som skön mot dig ler, bjuder dig sorgerna glömma”.

Numera erbjuder Baldersnäs sina besökare på ett ännu rikare utbud än för tvåhundra år sedan. Förutom den grönskande parken och de inbjudande omgivningarna så arrangeras ett flertal olika aktiviteter; utställningar, musikarrangemang, målarkurser, m m. Här kan besökarna äta gott och bo i magnifik herrgårdsmiljö.

Baldersnäs tillhör de i särklass populäraste resmålen i Dalsland. En arkitektonisk stolthet som tronar likt en krona vid Laxsjöns vackra natur.

Baldersnäs omfattande och intressanta historia
Baldersnäs har sina rötter från 1700-talets dalsländska järnhantering. Järnmalm från Bergslagen fraktades över Vänern till Dalsland för förädling. Ett av järnbruken låg i Billingsfors och Baldersnäs herrgårdshistoria började genom en gåva av dess bruksherre. Han gav då gården som hette Ballnäs till sin son Carl Fredrik Uggla. Carl Fredrik röjde åkermark på näset och lät bygga den första mangårdsbyggnaden år 1796.

Sedan några år tillbaka är Baldersnäs i den nationellt populära Ingvar Oldsbergs ägo och har utvecklats till ett centrum för natur, kultur och turism i Dalsland.

Dalslands Glashytta och Kaffetorpet
Det genuina hantverket glasblåsning visas på Dalslands Glashytta. Butiken innehåller både bruks- och konstglas, hantverk och presenter. Man kan också njuta av kaffe och nybakt gott från Kaffetorpet, utsedda 2004-2008 i Sveriges Bästa Konditorier.

Dalslands Glashytta & Kaffestuga är ett trevligt och intressant besöksmål för unga som gamla. Där kan man se hur mästaren formar den glödande glasmassan till unika vaser och skålar m.m. Ni kan även slå er ner i den trevliga kaffestugan, dricka nymalet kaffe och smaka på en hembakad glasblåsarmuffins. Större grupper har möjlighet att få guidning, ring och boka tid.

Dalslands sevärdheter topp 10

Akvedukten i Håverud, Håverud
I Håverud finns den märkliga akvedukten. När den byggdes, kallades den ett tekniskt underverk. Inte på någon annan plats möts akvedukt, landsvägsbro och järnvägsbro ovanför varandra! Här finns också ett kanalmuseum, konstutställningar och Dalsland Center, en permanent näringslivsutställning.

Dalslands Konstmuseum, Mellerud
Beläget i Upperud, visar dalsländsk konst, silver och möbler. Vacker utsikt över Dalslands kanal. Öppet året runt.

Hantverkshuset, Upperud
Hantverkshuset är inrymt i ett imponerande fem våningar högt sädesmagasin som tillhört Upperuds Valsqvarn och beläget vid sjön Upperudshöljen. I byggnaden finns hantverk från ett 100-tal tillverkare, de flesta med lokal anknytning. I silodelen anordnas utställningar som byts varannan månad. I spannmålsrännan kan gammal som ung åka rutschkana. Guidade visningar i lokalen efter förfrågan. På bryggan vid hantverkshuset avgår ångbåten Hamfri till Håverud. Öppet året runt.

Halmens Hus, Gammelgården, Bengtsfors
På Majberget i Bengtsfors ligger Nordens enda halmmuseum. Här finns tillfälliga och permanenta utställningar och butik med försäljning samt café. Efter besöket kan du vandra runt i Friluftsmuséet som speglar livet och byggnader från förr.
Öppet sommarsäsong, dagligen.

Dalslands kanal
Dalslands kanal är en 254 km lång vattenled där man färdas över sjöar och genom 31 slussar. Dalsland är Sveriges sjörikaste landskap och den grävda kanalen är bara en mil lång, resten är sjöar som binds samman denna vackra vattenväg.

Baldersnäs Herrgård, Bengtsfors
Vacker Engelsk park med 240 olika lövträdsarter, belägen i Dals Långed. I omgivningarna kan du njuta av Parasollholmarna, Bränneriviken , Världens ände, Karl den XV:s paviljong, Pergolan. Här finns också utställning,
naturum, evenemang, restaurang och kafé.

Högbyns Hällristningar, Bengtsfors
Hällristningarna i Högsbyn, Tisselskog är Dalslands största och märkligaste fornminne. Här finns ca. 50 hällar med över 2500 ristningar. hällarna ligger i ett naturskönt kulturlandskap som är naturreservat. I anslutning till området finns en utställning, café och butik. Det är vackert beläget vid Råvarpens strand. Guidning kan bokas.

Kanalmuséet, Håverud
På kanalmuseet i Håverud berättas om barn, kvinnor och män och deras liv vid älvarna, sjöarna och Dalslands kanal, från 1800-talets jordbruk till dagens pappersbruk. På museet har man byggt upp autentiska miljöer som på ett levande sätt visar livet under de olika epokerna.

Eds MC / Motormuséum, Dals-Ed
Muséet är inrymt i den 1000 m2 stora ”gallerian” i centrala Ed. Bland de 120 utställda motorcyklarna finns bl a en komplett uppsättning av svenska Rex från 1923- 1953. Även utländska rariteter finns (ex. Harley Davidson 1929)

Åmåls Järnvägsmuseum, Åmål
Välkommen att ta plats i förarhytten i Dalslands Järnvägs snälltågslok från 1914. I museet finns tanklok, ånglok, lokomotorer, rälsbuss, dressiner och järnvägskuriosa från järnvägarna i Dalsland och Västra Värmland.

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida