Gotland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider
Gotland
Visby

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gotland. Foto: Monica Harrysson AnderssonTuristguide Gotland
På Gotland är Havet alltid nära och du behöver inte åka långt för att se solen gå upp, och samma dag se den sjunka i havet. Här hittar du stränder, raukar, russ, historiska platser och moderna köpcentra.

Vart du än är på Gotland, så är det alltid nära till en kyrka. I Visby finns en medeltida kyrkoruin i nästan varje kvarter. På landsbygden finns över 90 kyrkor.

FÄRJA
Sommartid finns det upp till 8 avgångar per dygn från fastlandshamnarna Nynäs- och Oskarshamn. Boka Gotlandsfärjan

Gotland.  Foto: Monica Harrysson AnderssonVisby
Hansestaden Visby har genom sina unika kulturvärden blivit antagen av UNESCO som en del av Världsarvet och skrevs in på världsarvslistan år 1995. Stadsbilden kännetecknades av en storslagen stenhusarkitektur. Närmare 200 stenbyggnader från medeltiden är helt eller delvis bevarade.

Historia
Är du intresserad av historia och spåren från det förflutna upplev då Gotland för sällan är historien så påtaglig, mångfasetterad och säregen som här.
Gotlands 10 000-åriga historia är känd för sina rika spår och säregna uttryck i Visby eller på landsbygden.
Året om bidrar festivaler, föredrag, vandringar, teatrar och musik till att historien blir levande, underhållande och upplysande.

Evenemang
Medeltidsveckan
En augustivecka varje år kommer medeltiden tillbaka till Gotland. På Visbys gator trängs gycklare, tiggare, borgare och andra i sina medeltida skrudar. Året är 1361 och du är där. Medeltidsveckan är ett måste för alla historieintresserade. Under veckan sker en mängd olika evenemang, föredrag, föreställningar, marknader och annat.

Tornerspel är pampig folkfest med ädla riddare, sköna jungfrur och råbarkade slagskämpar. Under juli månad hålls tornerspel på Strandgärdet i Visby och under Medeltidsveckan på Gotlandsänget/Paviljongsplan.

Sevärdheter & aktiviteter
Lev på medeltida vis, eller var viking för en dag. Känn pulsen stiga när du ser tornerspelens riddare kämpa. På Gotland tittar du inte bara på historien – du lever den!

Ett besök på länsmuseet ger dig just den kunskap och de upplevelser du behöver för att kunna ge dig in i den gotländska historien.

Länsmuseet på Gotland är åtta museer i ett. Fem av dem finns i Visby, de andra är museigårdar på mellersta och södra Gotland. På länsmuseet kan du stå alldeles intill världens största vikingatida silverskatt, känna Kylan och mörkret i ett fängelse från 1600-talet och se de unika gotländska bildstenarna på nära håll.

Kneippbyn är fullt av äventyr för hela familjen. Det är också på Kneippbyn som det riktiga Villa Villekulla står. På vattenland finns det 15 vattenrutshbanor och 8 uppvärmda pooler.

Gotland.  Foto: Monica Harrysson AnderssonBoende
Många av hotellen i Visby innerstad ligger i hus med gamla anor. Den som vill sätta en historisk prägel på hela sin gotlandsvistelse väljer Medeltidshotellet , där den äldsta delen är från 1300-talet och där även inredningen har en historisk prägel.
Inne i Clarion Hotel Wisby hittar du en medeltida gränd (!) och relaxavdelningen flyttar dig flera hundra år tillbaka i tiden, dock med dagens komfort.

Hotell S:t Clemens ligger granne med S:t Klemens medeltida kyrkoruin. Hotellet består av flera byggnadsminnesförklarade hus, det äldsta ifrån 1600-talet

Betydligt fler av Gotlands boendeanläggningar bär på en spännande historia. Några exempel är kalkpatrongårdarna Borgvik och Katthamra i Katthammarsvik, Gåsemora på Fårö och Lindgården i Visby. Men det finns många fler.

Leta själv här... Camping & Vandrarhem

Mat och dryck
Vill du äta som på medeltiden är medeltidskrogen Clematis rätt ställe. I ett packhus från 1200-talet serveras maten på snidade trätallrikar, drycken i krus och du äter med kniv.

Boka bil på Gotland
Avis Biluthyrning är Visbys mest centrala biluthyrare med kontor på Donners plats - nära till hamnen och nära till de flesta hotell. Avis finns också på flygplatsen och de levererar bilar till hamnterminalen.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google
Fakta
Antal invånare: 57 488 (2005)
Gotlands areal km2: 3140
Antal kilometer kust: cirka 800
Antal soltimmar per år: cirka 2 000
Medelnederbörd per år: 500-600 mm
Snittvärme juli-augusti: 17 grader (dygnstemperatur)


 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida