Hälsingland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider

Hälsingland
Evenemang
Gävle

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Hälsingland
Hälsingland utgör, tillsammans med Gästrikland, Gävleborgs Län. Länet tillhör Norrland och residensstaden är Gävle, som också är länets största stad. Landskapet är uppbyggt kring aktiviteter. Utbudet och alla dess inriktningar, tilltalar alla smaker! Sköna båtturer, kajakpaddling, hundspann, ridning, skidåkning, skoteräventyr, kanotfärd med bäverspaning, och mycket, mycket mer...

Ta sig hit
Tillgängligheten för besökare är god. Lågprisflyg till Arlanda och Midlanda, med utomordentliga anslutningar med tåg och buss, tar dig snabbt till ditt mål. Vill du åka buss, tåg eller bil från t.ex. Stockholmsområdet, når du många resmål i landskapet på c:a 2,5 timmar.

Shopping & Hantverk
Skickliga hantverkare och konstnärer har verkat här i generationer, de ingår i vårt kulturarv som vi är så måna om. Nya generationer har mött de äldre, och tillsammans skapat en mångfald av gedigna produkter, av finaste kvalitet.
Traditionen är stark, därmed är utbudet stort; linnehantverk/textil, keramik, träsnideri, glasblåsning, smide, konst och smycken. Hälsingland erbjuder stolt, modernt och traditionellt hantverk.

Hälsingegårdarna
Hälsingegårdarna berättar om en epok, då en högklassig, provinsiell byggnadskultur utvecklades. De är ett starkt inslag i Hälsinglands identitet och väl värda en närmare bekantskap.

Det finns över tusen Hälsingegårdar bevarade. Många av dem är öppna för besök och vissa tar även emot gäster för övernattning.

Vinter
Med sina fantastiska möjligheter lockar Hälsinglands skidorter till sig friluftsfolk från när och fjärran. Goda kommunikationer och närheten till befolkningscentra som Mälardalen gör dem attraktiva som alternativ till fjällvärlden.
Här kan gästerna hänge sig åt längd- och utförsåkning, snowboard, utfärder med hundspann, häst och kälke eller snöskoter… De tas om hand på bästa sätt av sina värdar, ofta familjer som under flera generationer välkomnat gäster. Hotell, stugbyar och andra former av förstklassig inkvartering väntar, liksom restaurangernas goda kök och trivsamma stämning.

Sevärdheter

Järvzoo
Nordens Vildmarkspark. Djur- och naturpark i Järvsö med en trätrottoar på 3 km som för besökaren genom ett tvärsnitt av den fantastiska hälsingenaturen. På Järvzoo finns enbart våra egna nordiska arter av däggdjur och fåglar, som alla visas i så naturliga miljöer som möjligt. Många av våra arter är hotade och parken deltar i ett flertal bevarandeprojekt.
I ”Varghotellet” har man möjlighet att uppleva vargar på nära håll; här finns tre hotellrum med utsikt över varghägnet.
Järvzoo anordnar även gruppaktiviteter där t.ex. speciella guidningar avslutas med middag i ”Ladan” eller ”Skogskojan”. Exempel på övriga arrangemang är bröllop, födelsedagsfirande, konferenser och ledningsgruppsmöten.
Här finner man en kreativ miljö, fjärran från standardhotell och vanliga samlingsrum – mitt i vildmarken.
Med en storslagen utsikt över dalgången och den vackra Järvsöbygden är Järvzoo mer än en djurpark.
Öppettider: Året runt
Entrén öppen för insläpp alla dagar
2008
1 januari - 30 maj 10-15
31 maj - 31augusti 10-17
1 september - 31 december 10-15

Boende
Som gäst i Hälsingland kan du välja mellan de flesta boendeformer. Moderna konferensanläggningar, hotell med inriktning på spa och må-bra. Trivsamma stugbyar, välhållna vandrarhem. Hemtrevliga Bed & Breakfast, natursköna campingplatser...

De gamla hotellen och pensionaten har anor som gör dem till upplevelser i sig. Förlora dig för en stund i atmosfären av svunna tider!
Den kanske mest speciella varianten av boende - och unik för Hälsingland - är Bo på Hälsingegård. Här är du gäst i hemmiljöer som hör till landets finaste, nästan herrgårdar i bondedräkt.

Mat
Du äter gott i Hälsingland. Här finns allt från gatukök till eleganta restauranger. Förutom det nationella och internationella köket, har ofta matsedeln ett stort inslag av lokala specialitéer, varsamt tillagade av skickliga kockar, med råvaror från den närliggande landsbygden som grund. Eller varför inte skapa din egen picknick korg med produkter från gårdsbutiker där du kan finna vad landskapet har att erbjuda inom många områden. Besök fiskelägen med inbjudande fiskerestauranger. Smaka på landskapets specialité "Sotare" eller varför inte en äkta Hälsinge Ostkaka?

Fakta från halsingland.com

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google

Landskapssymboler för Hälsingland
Blomma: Linblomman
Djur: Lodjur
Fisk: Id
Fågel: Slaguggla
Sten: Dellenit
Grundämne: Nickel
Svamp: Blek taggsvamp


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida