Härjedalen
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider

Härjedalen
Gävle

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Härjedalen
Härjedalen är landets högst belägna landskap med en enastående natur både sommar och vinter. Härjedalens kommun,som i stort sett motsvarar landskapet, är en av Sveriges största kommuner med en yta på 11 400 kvadratkilometer. Du hittar stora variationer från skogslandet i öster till fjällmassiven i väster.

Väldens största träbjörn finns i Härjedalen. Björnen uppfördes 2003-2005 av Svegs Samverkansgrupp för att vara ett landmärke för Sveg och Härjedalen.
Här finns även Inlandsbanan som kanske är den järnväg i Sverige som är mest omgärdad av berättelser, myter förhoppningar, drömmar, engagemang.

Historia
1273 Härjedalen nämns för första gången
Landskapet hör till Norge
1645 Härjedalen blir svenskt
Landshövdingen finns i Gävle
1810 Jämtland och Härjedalen
bildar Jämtlands län
1974 Härjedalens kommuner
slås samman till en enda

Väldens största träbjörn
Björnen uppfördes 2003-2005 av Svegs Samverkansgrupp för att vara ett landmärke för Sveg och Härjedalen. Den är byggd av 60 cm långa plankbitar till ett självbärande skal som invändigt består av tre plan med ca 70 m2 golvyta.
Den byggdes på plats upp till 9 meters höjd. Därefter byggdes den i sektioner som sedan lyftes på plats av en mobilkran. El finns indragen och den är förberedd för anslutning till vatten och avlopp. Den är 13 meter hög, väger 80 ton. Det har gått åt 210 m3 virke samt 570 000 spikar, som bara de väger 4 ton.

Björnen har kostat ca 2,2 miljoner kronor. Förutom offentliga medel och medel ur fonder har en stor del bestått av sponsring från näringslivet, privatpersoner, m.fl. i Sveg. (Se sponsortavlan på björnens högra bakben.)

Många timmar av ideellt arbete har lagts ner på björnen. Härjedalens kommun svarar för tomten och de markarbeten som gjorts runt björnen.

 

Björnfakta
Höjd: 13 meter
Bredd: 5,6 meter
Längd: 12,6 meter
Antal spik: 570.000 st
Vikt: 80 ton
Virkesåtgång: 200 m3
Färgmängd: 100 liter
Invändig golvyta: 70 m2
Byggtid: 2003-2005

Inlandsbanan
Inlandsbanan är kanske den järnväg i Sverige som är mest omgärdad av berättelser, myter förhoppningar, drömmar, engagemang.
I Härjedalen går den bl.a. förbi Sveg, Ytterhogdal och Överhogdal.

Inlandsbanans ursprungliga sträckning är från Kristinehamn i söder till Gällivare i norr - hela 130 mils järnväg.

Inlandsbanan har bedrivit turisttrafik sedan 1993. Många reser med paketarrangemang, andra väljer att köpa Inlandsbanekortet som ger rätt att resa under 14 dagar och vissa köper enkla biljetter.
Nytt för i år är fyra stopp på mellan 20-30 min om dagen i Sveg.

För mer information om tider, priser och annat se www.inlandsbanan.se eller www.grandnordic.se

 

Härjedalens Fjällmuseum
Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen är öppet alla dagar. Upplev ett känsloladdat äventyr fyllt med oväntade upplevelser, glada skratt och upptäckter att minnas. Klättra genom den Hemliga gången och möt vittror och småknytt. Lek och lär historia. Upplev med alla sinnen. Ett av Europas märkligaste museer där historia blir till underhållning.
Ingen hade kunnat ana vilken succé muséet skulle bli och att muséet fick en så fin placering i Pisa, i tävlingen "The European Museum of the Year Award" 2001, bekräftar känslan att muséet är något utöver det vanliga!

Här möter man Härjedalens underbara folkkultur! Låt dig fascineras av hur gamla tiders samer, fjällbönder och bruksarbetare levde. Här finns något för alla åldrar och sinnen att upptäcka, undersöka, röra vid eller överraskas av. Muséet är särskilt för barn - tillsammans med vuxna. Mer info på fjallmuseet.se

Jakt
I Härjedalen finns det flera möjligheter till fina jaktupplevelser.
Här finns länkar till aktuell information, främst för småviltjakt.

Sörvattnet
Ture Söderqvist säljer jaktkort för småvilt på statlig mark.
Tel:0680-42012
www.herjedalsporten.se
www.krokstrommen.se
www.harjulfsresor.com
www.swedishhunting.se
www.jaktochfiskeaventyr.com
www.naturupplevelser.net

Fiske-eldoradot Härliga Härjedalen
De mäktiga fjällmassiven. De öppna vidderna. Det hemlighetsfulla skogslandet. Brusande strömmar. Glittrande sjöar och tjärnar. Hela familjens semesterland.

Skoterleder
Skoteråkningen i västra Härjedalen har reglerats enligt särskilda bestämmelser.
För att åka där krävs att du löser ett s.k. skoterkort.

På skoterleder i kommunen hittar Du bäst med hjälp av skoterledskartan. Den är framtagen genom ett samarbete mellan alla skoterklubbar i Härjedalen. Kartan kostar c:a 150 kr och finns att köpa på bensinstationer runt om i kommunen.Ta gärna kontakt med någon skoterklubb i kommunen för mera lokal information.
Snöskoterklubbar:
Lillhärdal
Vemdalen
Hede
Lofsdalen
Team Walles
SvegsBygdens Skoterklubb
Spårinformation Lofsdalen

Fakta från www.herjedalen.se

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida