Jämtland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider

Jämtland
Storsjöodjuret
Östersund

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Jämtland

Det finns de som säger att Jämtland Härjedalen är en stor lekstuga. Här finns mängder av små och stora äventyr för alla åldrar oavsett säsong. Vilken säsong du än väljer så är frihetskänslan en självklarhet! Jämtland Härjedalen ligger mitt i Sverige. Många tycker att de har kommit riktigt långt norrut när de kommer hit, men det är faktiskt 100 mil kvar upp till Riksgränsen!
Jämtland Härjedalen har täta kommunikationer med övriga Sverige genom både buss, flyg och tåg. Även lokaltrafiken tar dig till små smultronställen.

Sommartid är Jämtland Härjedalen mest känd för sina fina vandringsleder och fiskevatten. Men här kan du även paddla kanot, cykla mountainbike längs en fjällsluttning, bergsklättra, lära dig forsränning eller uppleva olika kultur- och musikfestivaler, som Storsjöyran - Sveriges största stadsfestival! Jämtland Härjedalen har även ett rikt djurliv. Häng med på safari i sommar! Du kan få se björn, älg eller kanske den skygga bävern.

Jämtlands län är en given magnet för skidentusiaster på vintern. Länet inbjuder till härliga skiddagar men även pimpelfiske i rödingstinna sjöar. Åka hundspann bland snötyngda granar eller kälkrace utanför knuten, en tur i ett välpreparerat längdspår, after ski eller dricka en kopp varm choklad framför brasan i vinter? Du kan välja att ta dig ut själv i naturen eller att följa med på en tur eller gå en kurs med något av länets många aktivitetsföretag.

Bo
Bo på en anrik fjällstation eller ta in på hotell med lyx och komfort. Sätt upp tältet på en camping eller träffa nya vänner på vandrarhem. Eller hyr en stuga och känn dig som hemma. Möjligheterna är många och valet är ditt.

Foto: Claes AnderssonAktiviteter till tusen -listan kan göras lång
Jämtland Härjedalen är aktiviteternas Mecka. De flesta utomhusaktiviteter finns här. Kajakpaddling, hästridning, bäversafari, fjällvandring, cykelleder, älghägn, båtturer, forsränning, skidor...

Se -Upptäck Jämtland Härjedalen
Jämtland Härjedalen har en alldeles egen thailändsk paviljong. Den enda i sitt slag utanför Thailand. Strax intill hittar du Döda Fallet, resultatet av en enorm naturkatastrof med en spännade historia. I Jämtland Härjedalen finns Sveriges största vattenfall, Tännforsen, och Sveriges längsta grotta Korallgrottan. Här ligger Flatruet, Sveriges högst belägna bilväg i ett förunderligt landskap. I Jämtland Härjedalen finns också Storsjöodjuret...

Museum
Här finns också märkliga museum. Du kan hitta fjärilsmuseum, tomtemuseum och Mus-Olles museum med mer än 150 000 föremål av allehanda slag som mytomspunne Mus-Olle samlade under sin livstid. Du kan dra klockan bakåt och besöka Jamtli Historieland, och hamna mitt ibland 1700- och 1800-talsmänniskor. Glöm inte bort Härjedalens Fjällmuseum!

RistafalletHärjedalens Fjällmuseum
När kung Carl XVI invigde Härjedalens Fjällmuseum 21 mars 1999, anade ingen vilken succé det skulle bli. Sedan öppnandet har 200 000 besökare fascinerats av de moderna, levande utställningarna om kulturerna som blomstrat på "Sveriges tak".

Härjedalens Fjällmuseum handlar om samer, fjällbönder och gruvarbetare. Människor i fjällbygd har mycket gemensamt. Viljestyrka och kreativitet som präglar folkkulturen, som är full av livslust, skaparglädje, roliga infall och kunskap om hur man gör det bästa av det minsta. Lika fängslande som likheterna mellan dessa kulturer, lika fascinerande är olikheterna. Samer, fjällbönder och gruvarbetare har levt tillsammans, sida vid sida i århundraden, men ändå behållit sin egen kulturella särart.

Redan 1894 bildade handlaren Erik Fundin Sveriges äldsta lokala fornminnesförening. Föreningens samlingar är enastående i både kvalitet och omfång, och de utgör grunden för museet som placerats precis där Erik Fundins egen gård låg, vägg i vägg med Fornminnesparken. På så vis ingår det nya museet i en helhet av föremål, gårdar och utemiljöer. Husen följer Härjedalens byggnadstradition med gavlarna mot branta sluttningar, höga stengrunder, grånat trä och torvtak.

Museet är särskilt lämpligt för barn - och för barn tillsammans med vuxna. Utställningarna har byggts så att alla åldrar ska ha nöje och utbyte av besöket. Här finns bland mycket annat den hemliga gången, en fäbodvalll där barnen kan klä ut sig i tidstypiska kläder, en stuga pyntad till fest, Erik Fundin mitt bland sina skatter, inspiration att besöka traktens järnbruk, samernas kåta, folkmusik, mustig härjedalsk dialekt.

Mat
Doft och smak av mat förmedlar minnen, möten, platser och förstärker dina upplevelser. God mat gör underverk och lyfter din upplevelse!

Den jämtländska matkulturen har sina rötter i samisk renskötsel, älgjakt, fjällfiske samt lokalproducerade och kravmärkta livsmedel som mjölk och ost. Här är gästfriheten stor och de vet vilken betydelse en god och mättande middag har för sina gäster.

Republiken Jamtland
Bakgrunden finns i länets historia, men är republiken idag kuriosa eller största allvar? Svaret varierar beroende på vem du frågar, men Republiken Jämtland lever på olika sätt fortfarande kvar i sinnet hos många av länets invånare. Jämtland var självständigt fram till år 1178 då norska myndigheter tog makten, trots detta hävdade landskapet genom hela medeltiden ett visst oberoende gentemot Norge.

Det egna styrande Jamtamot miste sin betydelse först genom lagtingets införande på 1470-talet. Under det dansk-svenska kriget på 1500- och 1600-talet tillföll Jämtland Sverige genom freden i Brömsebro år 1645. Ett genomgående drag i Jämtlands historia är den djupa kulturella gemenskapen med både det norska Tröndelag och de angränsande svenska landskapen. En stark inre identitet paras med öppenhet mot både Sverige och Norge.

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google
Landskapssymboler
Blomma: Brunkulla
Svamp: Blodriska
Djur: Älg
Fågel: Hökuggla
Fisk: Öring
Sten: Täljsten
Insekt:Stormhattshumla Mossa: Piprensarmossa


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida