Norrbotten
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider

Norrbotten
-SPA i Norrbotten
-SPA i Lappland

Boende
Camping
Vandrarhem

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Norrbotten

Foto: Fredrik Broman/HumanSpectra.comNorrbotten i korthet
I Norrbotten, Sveriges allra nordligaste län, bor det drygt 250 000 invånare som tillsammans med 120 000 renar och 65 000 skotrar finns på en yta motsvarande en fjärdedel av Sverige. De utgör 2,8 procent av Sveriges totala befolkning som nyligen passerade 9 miljoner till antalet. Det betyder att svenskarna totalt utgör 2,3 procent av EU’s befolkning. Om norrbottningar skulle bo lika tätt som i övriga EU skulle de vara så många som 11 653 794 personer. Då förstår du att här finns gott om plats också för dig.

Länet har 14 kommuner. Störst till ytan är Kiruna kommun, minst är Haparanda kommun. Största folkmängden har Luleå kommun, den minsta har Arjeplogs kommun.I länet finns landets högsta fjäll, Kebnekaise och den djupaste sjön, Hornavan. Här finns tre av Sveriges fyra skyddade nationalälvar, Torne älv, Kalix älv och Pite älv.

60°C skillnad mellan sommar och vinter
Temperaturskillnaden mellan sommar och vinter är ungefär 60°C. På vintern kryper temperaturen periodvis ner mot –35°C. Kylan är torr och med rätt kläder kan du fortfarande vistas ute kortare stunder utomhus. När sommaren kommer vaknar naturen ur sin dvala och solen lyser dag och natt. Temperaturer på omkring +30°C och ibland över det är inte ovanligt. Då badar vi i fjällbäckar och sjöar och i skärgården njuter vi av semesterlivets alla ingredienser. Temperaturskillnader på över hundra grader kan du enkelt fixa själv under vintern. Elda bastun till +70ºC och spring naken ut i 30-gradig kyla och rulla dig i snön eller ta ett dopp i isvaken. Uppiggande!

Midnattssol Hundra dagar utan nätter
Midnattssol, smaka på ordet. Den värmer och laddar Norrbotten i hundra dagar och hundra nätter. Du kan se den i nästan hela länet under sommaren, även söder om polcirkeln vid midsommartid tack vare ljusbrytningen i atmosfären.

Midnattssol är när du kan se solens mittpunkt när den står rakt i norr. Du måste titta på klockan för att förstå att det är natt. Ljuset ger energi att njuta fullt ut av solens slösande, sova gör man när det blir vinter.

Du som vill smaka på midnattssolen ska äta åkerbär, deras landskapssymbol. Med lite tur hittar du den i restaurangens dessertmeny.

Aktiviteter
I Swedish Lapland finns höga berg och stora skogar, stenåldersbosättningar och ishotell, vidsträckt vildmark och livfulla städer. Ge dig hän åt rafflande äventyr, magisk kultur, fascinerade natur, myllrande festivaler och mycket annat. Känn efter vad du vill uppleva i kontrasternas landskap.

Snö & is, en del av Norrbotten/Lappland livskvalitet.
I Norrbotten/Lappland finns Sveriges längsta vinter med bister kyla, metervis med snö, magiskt norrsken och tjocka vinterisar. Här har klimatet stor betydelse för livsmiljö och livskvalitet.

Redan i oktober öppnar de första skidbackarna och den mäktiga fjällvärlden täcks av ett dunliknande snötäcke. Då börjar också det årliga byggandet av Icehotel, världens största ishotell där gästrum, sviter, Ice Globe Theater, kyrka, bastu och den berömda Absolut Icebar är vackert utmejslat i ren kärnis från Torne älv. Det är ett byggnadsverk i världsklass!

Snö & is är en av deras värdefullaste naturtillgångar. Vinterspel, festivaler och marknader är deras sätt att hylla snö, is och deras speciella klimat. Den största folkfesten är Jokkmokks marknad som lockar besökare från hela världen. I städerna finns också graciösa isskulpturer och offentliga dekorationer som återgår till naturens eget kretslopp när vårsolens smekande strålar förvandlar dem till vatten.

Ge dig hän åt snö & is, vintern, kylan och alla tänkbara upplevelser som erbjuds i vinterlandet Norrbotten/Lappland.

Foto: Fredrik Broman/HumanSpectra.comÄventyr & sport - Här finns äventyret helt naturligt.
Att skapa arenor och spelplaner för olika äventyr och sporter är ingenting för dem. De finns nämligen helt naturligt här i Norrbotten/Lappland. När våra förfäder begav sig ut i vildmarken för att jaga och fiska var det till fots med skidor eller släde dragna efter renar. Samma färdsätt kan fortfarande användas vid besöken i de djupa skogarna eller den mäktiga fjällvärlden. Men idag handlar det om att stilla äventyrslusten, testa utmaningar och bara koppla av.

I höga fjäll, djupa dalar, brusande forsar och det glittrande kustbandet döljer sig oändligt med hisnande upplevelser och äventyr oavsett din ålder, vad du känner för eller årstid. Här finns allt från lättillgängliga miniäventyr för hela familjen till krävande vildmarksturer i högalpin terräng.

Det är bara du som vet vad du söker. Havskajak eller skridskor i skärgården, fartens tjusning på skoterfärden, bergsklättringens adrenalinkick eller den vidunderliga naturupplevelsen på turen i väglöst land? Eller kanske vill du testa fiskelyckan i en fjällsjö eller jaga skogsfågel i låglandet?

Här blir även små vardagliga upplevelser ett äventyr. Laga mat över öppen eld, möten med vilda djur, besök i sameviste och en het, välgörande bastu med tillhörande snörullning eller dopp i isvak blir lätt till minnen för livet.

Kultur - Mångfacetterade kulturella upplevelser.
I tusentals år har människan levt i Norrbotten/Lappland. Längs flera älvdalar finns stenåldersbosättningar och i fjällvärlden finns spår som vittnar om samisk närvaro alltsedan istiden. Fortfarande är den samiska kulturen en viktig kulturbärare med sitt detaljrika hantverk, karaktäristiska jojk och rennäringen. Men det traditionella kompletteras med mer moderna kulturella uttryck som musikaliska festspel, festivaler och landets första regionteater.

Förtrollande smaker i Norrbotten/Lappland.
Naturens eget skafferi bjuder på utsökta råvaror som det norrbottniska köket förvandlar till underverk. Vad sägs om en meny bestående av löjromstoast med lite hackad röd lök, renstek med murkelsås och hjortronparfait? Under vildmarksturen är det lätt att förtrolla smaklökarna med lättrökt renkött eller halstrad röding tillagad över öppen eld. Bara njut! På krogarna blandas de traditionella norrbottniska mattraditionerna - ren, älg, röding, lax, skogsfågel, åkerbär mm - med nya internationella influenser.

Heliga bastubad.
I Norrbotten/Lappland är bastukulturen stark, närmast helig. Ingenting får en att känna sig så välmående som en lång, het bastu med kall dryck och förtroliga samtal. Den största njutningen får du efter snörullning eller dopp i isvak. Välj bland rökbastu, ångbastu, vedeldad, elektrisk - varianterna är många, men alla är lika undergörande.

Foto: Fredrik Broman/HumanSpectra.comNatur - I den mäktiga natur talar tystnaden.
Hela Norrbotten/Lappland är en enda stor, mäktig och omvälvande naturupplevelse. Luften är ren och på många håll är vattnet i älvar och vattendrag drickbart. I skogen finns vilda djur, bär och svampar, som i det norrbottniska köket förvandlas till utsökta delikatesser.

Deras tradition att skydda och bevara naturen gör att många ovanliga växter har sin unika växtplats här och sällsynta djurarter finner skyddade platser där de föder upp sina avkommor. Här finns åtta nationalparker och 170 naturreservat, alla med sin egen särprägel. Den fantastiska orörda naturen är Norrbotten/Lapplands stolthet.

Fjällen, skogarna och kusten döljer alla sina hemligheter. I den fantastiska fjällvärlden finns vyer som tar andan ur en, spännande grottor att utforska och bergstoppar att bestiga. I de stora skogarna brusar orörda älvar, gäddan slår i vassen på den lilla skogstjärnen och älvorna dansar över oändliga myrmarker. Och där de mäktiga älvarna mynnar ut vid kusten väntar en rik skärgård med rundslipade hällar och långgrunda sandstränder.

Välkommen till Norrbotten/Lappland! Naturens eget nöjesfält hänför, berör, förför och ger dig en total frihetskänsla.

Kropp & själ -Kropp och själ. 100 % njutning.
I ett landskap utan bilköer, höghus och storstadsjäkt kan du hitta dig själv igen. Logga ut, stäng av mobilen, lämna stress och krav och unna dig total avkoppling. Här finns ro för kropp och själ. Du behöver bara tänka på att resa hit, resten tar de och den norrländska naturen hand om. Den stora tystnaden breder ut sig och gör det lätt att koppla av även före och efter alla de olika spa-behandlingar som erbjuds. Varva ner och hitta balansen i tillvaron igen.

Unna dig själv njutning, välmående och en stunds total ro. På spaanläggningar runt om erbjuds kroppsbehandlingar och olika former av avkoppling, t ex tai chi och qi gong.

Kroppslig vila och själslig ro är sinnesstämningar som passar Norrbotten/Lapplands magiska natur. Det kan vara en välförtjänt belöning efter dagens äventyr, vandring, golftur eller ridtur. -SPA I NORRBOTTEN -SPA I LAPPLAND

Foto: Fredrik Broman/HumanSpectra.comNaturens bästa
Med lite extra omtanke om djur, natur, människor, miljö och besökare.
Naturens Bästa är ett svenskt kvalitetsmärke för upplevelseturism som tar ansvar för naturen. Det som internationellt ofta kallas för ekoturism. Naturens Bästa är det första nationella kvalitetsmärket för ekoturismarrangemang på norra halvklotet. Det lanserades under FN:s Internationella Ekoturismår 2002. Naturens Bästa ger alla svenska naturupplevelsearrangörer möjligheten att kvalitetssäkra sina produkter och tillsammans skapa ett nätverk för en effektiv marknadsföring. Naturens Bästa utvecklas kontinuerligt i nära samarbete mellan resenäringen, markägar- och naturskyddsintressen, ideella organisationer, myndigheter, företag och institutioner.

Naturens Bästa underlättar för dig som vill välja en naturresa med största möjliga upplevelse till minsta möjliga miljöpåverkan. Helt enkelt skräddarsytt för att garantera hög kvalitet på deltagarens reseupplevelse, i kombination med ett aktivt ansvar för naturskydd, ett mer miljöanpassat resande och en omsorg om resmålets kulturvärden och människor.

Norrsken - Aurora Borealis – en vinterhälsning från solen
Trolskt rör sig det oftast blågröna ibland röda eller violetta norrskenet över den mörka vinterhimlen likt en sårad drake i dödskamp. I alla tider har det storslagna norrskenet trollbundit skrämt och fascinerat. Många vittnar om norrskenets ljud ibland sprakande likt ljudet av gnistor ibland som ett sorts vinande. Rent vetenskapligt finns inga belägg för att ljud uppkommer i samband med norrsken. Men icke desto mindre är det många många som vittnar om samma ljudupplevelse. Gå ut en norrskenskväll och lyssna själv.

Andrea Borealis, nordlig morgonrodnadär det latinska ordet för norrsken. Också guovsahas det samiska ordet för norrsken är besläktat med gryningsljus.

Hur uppstår norrsken?
Laddade partiklar, plasma, som normalt rör sig i rymden förs med solvindens energi i enorm hastighet in i atmosfären och krockar med atomer och molekyler som finns där. Det är när partiklarna krockar i atmosfären som norrskenet uppstår. Partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs mot jordens poler. Därför syns norrskenet i trakterna runt polcirkeln.

Fakta från http://www.swedishlapland.com/sv

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida