Småland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider
Småland
Historia
Golf i Småland
Musik i Småland
Glasriket

Städer i Småland
Kalmar
Jönköping
Växjö
Västervik
Värnamo
Oskarshamn
Nässjö
Ljungby
Tranås
Vetlanda
Nybro
Eksjö
Vimmerby
Alvesta
Sävsjö

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Småland
Välkommen till Sveriges semesterparadis. Ingen annanstans i Sverige hittar du så många kända besöksmål och okända smultronställen som i Östra Småland och på Öland. Här väntar dig en härlig ledighet oavsett smak och intressen!
Namnet Småland betyder De små landen. Med detta syftade man förr i tiden på alla de små, otillgängliga och självständiga områden som låg söder om Östergötland och Västergötland.

 

Sevärdheter
Regalskeppet Kronan
Den 1 juni 1676 förliste stormaktstidens största örlogsfartyg - Regalskeppet Kronan - i ett sjöslag utanför Öland. Vraket upptäcktes 1980. Sedan dess har marinarkeologiska undersökningar bedrivits på vrakplatsen varje sommar. Hittills har mer än 25 000 föremål bärgats.

I Kronanutställningen på Kalmar läns museum visas hela tiden nya spännande fynd som berättar om livet ombord. I skattkammaren kan du se Sveriges största guldmyntskatt och landets största marina silvermyntskatt - båda bärgade från Kronan!

www.kalmarlansmuseum.se
Information: Kalmar läns museum, 0480-45 13 00

Döderhultarmuseet
Du möter ett levande museum där tidstrogna miljöer berättar om Axel Petersson, Döderhultarn (1868-1925) och den tid han levde. I sina små träskulpturer skildrar han på ett mästerligt och humoristiskt sätt livet i Småland kring sekelskiftet.

Lär känna Döderhultarn: www.enigma.se/AP

Information: Döderhultarmuseet, 0491- 880 40

 

Kust & skärgård
Kusten och skärgården med sina kobbar och skär och över 10 000 öar är enastående vacker.

Söker du friheten vid havet är det lätt att ta sig långt ut i havsbandet, även med bil eller cykel. Ta en skärgårdstur ut till öarna eller bilfärjan M/S Solsund som trafikerar linjen Oskarshamn-Byxelkrok sommartid.

Du har fantastiska möjligheter till sol och bad. Här finns härliga sandstränder och solvarma klippor i avskilda och lugna lägen, men också populära badplatser med full service. Utmed kusten hittar du Västervik, Oskarshamn, Mönsterås och Kalmar med stort utbud av shopping och uteserveringar.

Du kan även båtluffa eller transportera Dig från Borgholm i söder till Loftahammar (Västervik) i norr med mindre passagerarfartyg. Reguljär trafik går mellan Borgholm - Oknö (Mönsterås) - Oskarshamn - Blankaholm - Idö - Västervik - Loftahammar och mellan Oskarshamn - Byxelkrok.

Aktiviteter
Ett äventyr kan vara så mycket. Det är vad du gör det till. En ridtur ute i den fria naturen kan vara både avslappnande och jobbig. En vandring med ryggsäcken som färdkamrat blir ett ombyte från stadens trängsel. En paddeltur längs lummiga åar får dig att rensa tankarna och bara vara.

Småland erbjuder ett stort utbud av barnaktiviteter - allt ifrån den medeltida Salvestaden äventyrsparken Astrid Lindgrens Värld, Borgholms Slott, Eketorps Borg, och Ölands Djurpark och Nöjespark till att prova på att blåsa glas eller varför inte besöka barnens egen musikfestival där barnen får komponera sin egen musik!

Barnaktiviteter

Astrid Lindgrens Småland
"Tjolahopp, tjolahej"
I Vimmerby är mycket sig likt sedan Astrid Lindgren bodde här. De små gränderna i innersta'n och den charmiga landsbygden.

Men här finns nu också Astrid Lindgrens Värld, en temapark för hela familjen. Det riktiga Katthult, Bullerbyn och mycket mer.

Agebo Aktivitetesgård
9 km söder om Nybro finner du lugnet för hela familjen. Här kan man åka häst med vagn och hölass. Det finns indianby, ponnyridning, smådjur att klappa, lekplatser för både större och mindre barn. På höskullen finns alla barns klätterparadis med gångar och kojor. I kaféet kan man dricka kaffe och äta lunch. Äventyrsminigolf och minigolf 12 banor.

Öppettider 2006: 10 juni - 5 augusti, tisdag-lördag, kl 10,00-18,00.
Pris: Barn 75 kr. Vuxen 50 kr.

Information: Roy & Lotta Jonsson, 0481-221 44 www.agebo.se

Emils Katthult
Filmens Katthult heter egentligen Gibberyd och ligger i Rumskulla cirka 25 km från Vimmerby. Här finns alla de hus du sett och lärt dig älska i Emil-filmerna. Titta in i "snickerboa", där Emil fick begrunda sina hyss och där han ofta fördrev tiden med att tälja en gubbe. Det blev som bekant många gubbar...
Katthultsboden där du hittar både Emils "bysse" och "mysse" och Emiltröja, keramik, hemslöjd samt glass och dricka.

För mer information se www.katthult.se

Bullerbyn
Bullerbyn hittar du i Sevedstorp i Pelarne, cirka 15 km från Vimmerby. De tre små gårdarna på rad är som klippta ur Astrids böcker så det råder ingen tvekan om var hon fått sin inspiration. Här bodde en gång i tiden Astrid Lindgrens pappa Samuel August och här skedde inspelningarna av de populära Bullerbyfilmerna.
I Bullerbyn finns cafe, souvenir- och hantverksbod samt stugor för uthyrning.

Information: Vimmerby Turistbyrå, 0492-310 10 www.vimmerbyturistbyra.se

Glasriket Världsberömd konst och design
Elden flammar i glasugnarna som den gjort i sekler. Här kan du med egna ögon se den glödande glasmassan hämtas ur ugnarna, känna värmen och se hur det levande glaset formas till alla möjliga och omöjliga pjäser. Flera av världens mest berömda glasbruk ligger inom några mils omkrets i trakten mellan Nybro och Växjö. Orrefors, Kosta, Boda och Lindshammar är några.

Besökare är välkomna året om för att shoppa i glasbodarna och se hur mästarna formar massan till konstverk.

Med förmånskortet ”Glasriket Pass” får du specialerbjudanden och annorlunda upplevelser i glashyttan som till exempel att prova på att blåsa glas till rabatterat pris.Välkommen till Glasriket! www.glasriket.se eller läs mer på Glasriket

Vilhelm Mobergs utvandrarbygd
Vilhelm Mobergs skildringar av människor på den småländska landsbygden har blivit kända över hela världen. Besök platser från dikt och verklighet: Moshult, Klasatorpet och Duvemåla. Moberg föddes i Moshultamåla utanför Emmaboda för drygt 100 år sedan.
Information: Emmaboda Turistbyrå, 0471-24 90 47
www.emmaboda.se/For-turister

Äventyr
Det finns ett äventyr, en småländsk aktivitet, för alla. Upplev Småland från cykelsadeln, naturnära och i egen takt runt sjön Åsnen. Eller låt en islandshäst ta dig med till nya horisonter från Kyrkekvarn. Vildsvinssafari på Huseby är en upplevelse du garanterat aldrig glömmer. För någon är en dag på Vaggerydstravet höjdpunkten, för någon annan rysningen som går genom kroppen under Eksjö Tattoo. Äventyret kan vara upp-och-ner i en kajak eller högt uppe i det blå i en varmluftsballong. I Korrö hantverksby genomskådas jordens inre dragningskraft.

Shopping
Det finns shopping och det finns rolig shopping. I Kalmar län kryllar det av små affärer, hantverkare, konstnärsateljéer, auktioner och loppmarknader där du kan finna vackra saker!

Designintresserade gör sina fynd i Glasriket eller vid ett besök på Designgallerian i Högby där man säljer designmärken till outletspriser. Vill du handla kläder, ta en fika och njuta av folklivet så väntar några av Sveriges charmigaste städer! Storhandla gör du praktiskt på någon av regionens många köpcentren. Söker du lokala råvaror till kvällens middag så botanisera hos närmsta gårdsbutik, på torget eller i det lokala fiskrökeriet.

Hultsfred
Där finns den genuina svenska blandningen som en besökare uppskattar; skogs- och strövmarker, fina fiskevatten och många olika logimöjligheter samt inte att förglömma, Hultsfredsfestivalen.

Fakta från http://www.visit-smaland.com

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida