Uppland Uppsala Län
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider
Uppland
Historia

Städer i Landskapet
Uppsala

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Uppland Uppsala Län
Namnet Uppland betydde från början ”bygderna längre upp”. Med det menade man antagligen det område som inte låg vid själva kusten eller vid Mälaren, utan längre in i landet. Namnet har först senare kommit att gälla hela landskapet.

Uppland sägs vara Sveriges plattaste landskap, men det rymmer mycket. Här finns Sveriges äldsta universitet, Uppsala Universitet, vikingastaden Birka och Carl von Linnés botaniska trädgård.
Gustav Vasa ligger begraven tillsammans med två av sina fruar i Uppsala domkyrka.

 

Uppsala domkyrkaSevärdheter
När man gläntar på skattkistans lock hittar man mängder av kulturskatter i Uppland. Det beror säkert på att det var här som allt började. I Uppland växte Svea rike fram under järnåldern och här började den dåtida högkonjunkturen som kallas för Vendeltid. Våra förfäder måste ha varit måna om att inte bli bortglömda. Man kan knappt röra sig i Uppland utan att se spår efter dem!

Upplandsmuseet
Länsmuseet för Uppsala län är ett kulturhistoriskt museum och en mötesplats för dig som vill veta mer om Uppland och Uppsala. Beläget på Kvarnholmen i Fyrisån intill domkyrkan. Museet är inrymt i den gamla akademikvarnen från 1760-talet och än idag kan du uppleva hur vattnet strömmar genom ett av hjulhusen. Här finns utställningar, programverksamhet, museibutik och Café Phoenix.

Pris/entré inkl. moms: Fri entré. Vissa programaktiviteter är avgiftsbelagda

Öppet: Tis-sön kl. 12-17. Ring för mer

VaksalastenenVikingar med förfäder - följ med på expeditioner i forntid
Upptäck de platser där vikingar med förfäder levde i och utanför Uppsala. Här kan du följa med på en guidad visning, bestiga kungshögarna eller besöka en spännande utställning. Låt dig fascineras av vår historia och de avtryck som finns mitt ibland oss eller besök ett roligt och spännande evenemang.
Var du än befinner dig i Uppsala och Uppland är det alltid nära till historiska sevärdheter. För ca 1500 år anlades de mäktiga kungshögarna i Gamla Uppsala som symbol över gudomlighet och makt. I Gamla Uppsala museum visas fynden från kungshögarna och här berättas om vikingatida offer, hedniska gudar och farofylld järnålder.

S:t Eriks torg 10, 753 10 Uppsala, tfn 018-16 91 00, fax 018-69 25 09
info@upplandsmuseet.se
www.upplandsmuseet.se

Mat och dryck
- dröm dig bort, skäm bort dig

Uppland erbjuder ett varierat utbud av restauranger och caféer. Bjud till fest för vännerna i herrgårdsmiljö eller fika i lugn och ro i en fiskebod i Öregrund. För den festsugne finns det mängder av pubar och krogar i såväl stadsmiljö som på landsbygden.

Flera hotell erbjuder paket där mat, boende och aktiviteter ingår.

Aktiviteter

Boende
- välj själv bland slott och camping

I Uppland bor du ståndsmässigt oavsett om du väljer att hyra stuga eller slottsgemak. Här kan du få vidsträckt utsikt över havet men också avskildhet i en solgnistrande glänta.

Evenemang
I Uppland är det lätt att vara spontan, allt ligger ju så nära. Här finns många spännande evenemang för alla smakriktningar. Utbudet av teater, konserter och utställningar är rikt. Stora sportevenemang och festivaler lockar tusentals besökare varje år.

Välj din favorit i Uppland bland Eldfesten, Fallens Dag, Operagala, Mickelsmässmarknad, Badortsdagar och Äppelmarknad och mycket mera.

Städer
Städer i Uppland
Djursholm (1914)
Enköping (1300)
Forsmark (1911)
Lidingö (1926)
Norrtälje (1622)
Sigtuna (980)
Solna (1943)
Stockholm (1250)
Sundbyberg (1927)
Uppsala (1286)
Vaxholm (1652)
Öregrund (1491-1521, 1554)
Östhammar (1368-1491, 1539)

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida