Västerbotten
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider
Västerbotten

Boende
Camping
Vandrarhem

Städer i Landskapet
Umeå
Skellefteå
Lycksele

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Västerbotten
I Västerbotten väntar vildmarken. Till fots, till häst, på cykel eller i kanot ligger landskapet öppet för upptäcktsfärder. Lederna går över fjäll och glaciär, genom skog och längs forsar, förbi de många sjöarna och ända till havet. I väglöst land leder naturen dig på vägen mot spännande äventyr i Europas sista vildmark.

Västerbotten – Sveriges näst största län
Västerbottens län består av landskapet Västerbotten samt delar av landskapen Lappland, Ångermanland och Jämtland. Det är Sveriges näst största län till ytan – lika stort som Danmark, eller 17 Gotland – och ligger i norra Sverige strax söder om polcirkeln.

I länet bor ca 255 000 personer och här finns tre städer: Umeå (störst med drygt 110 000 invånare), Skellefteå och Lycksele. Det högsta fjället heter Norra Sytertoppen och är 1767 meter över havet medan den mest kända älven är Vindelälven. Den har 65 namngivna forsar och är en av Sveriges fyra nationalälvar.

I Västerbotten finns även många representanter för Sveriges urbefolkning – samerna. De renskötande samerna bor under sommaren i fjällbyarna och flyttar under vintern ner mot kusten där renarna hittar mat när snön blir djup.

På produktområdet är länet mest känt för Västerbottensosten, guldet från gruvorna kring Boliden och Volvos lastbilshytter som tillverkas i Umeå. Här kan även nämnas att en stor del av landets elkraft kommer från Västerbottens älvar.

Västerbottens landskapsblomma heter Kung Karls Spira, Den har en gul krona som kan bli omkring tre centimeter lång och en stjälk som kan bli upp till en meter hög. Kung Karls spira blommar i juli-augusti och finns framförallt i fjällen. Den växer på våta ängar, i kärr, vid stränder och på skogsmyrar.

Mat
Västerbottens kök intar en stark ställning i landet. Många restauranger är bra på att ta tillvara de unika råvaror som finns i naturens skafferi vilket gör att man kan bjuda på godsaker som älg, ren, öring, röding och ripa. Till dessert är det orangefärgade bäret hjortron som finns i stora mängder i länet, populärt. Bären växer på myrar och mossar och räknas som en delikatess på landets restauranger.

Sevärdheter
Västerbotten har mycket att erbjuda. Vintriga Västerbotten bjuder på upplevelser och sevärdheter från kust till fjäll. Här hittar du allt från mäktiga fjälltoppar som formats av vind och is under årtusenden, en över 30 mil lång konstutställning, samiskt konsthantverk och Västerbottensostens eget rike.

Aktiviteter
Gnistrande snölandskap med skidor, skoter och i hundspann – eller lugna dagar på spa, en högklassig restaurang och ett besök på operan. Oavsett vad som får din temperatur att stiga hittar du det här i Västerbotten.

Evenemang
Vill du vara med där det händer? I Västerbotten hittar du evenemang, arrangemang och engagemang för alla smaker.

För kulturintresserade är utbudet digert - konserter, teater, konstutställningar och dansföreställningar byter av varandra under året. Festivaler som Umeå Internationella Jazzfestival, Umeå Internationella Filmfestival eller Stadsfesten i Skellefteå lockar besökare och deltagare från hela världen.

Det finns också många lokala och säsongsbetonade firanden och tillställningar, som marknader, midsommarfiranden, hemvändardagar och spelmansstämmor. Vill du sätta dina egna krafter på prov, ge dig på ett terrängmaraton, en skidtävling eller delta i världscupen i brännboll.

Bo bra från kust till fjäll
I Västerbotten kan du välja mellan allt från boende i stugbyar till lyxiga hotellsviter. Och för dig som älskar camping är Västerbotten en höjdare. Här hittar du många campingplatser med hög standard som till exempel femstjärniga Byske Havsbad och First Camp i Umeå. Till Camping Till Vandrarhem

På flera hotell kan du krydda din vistelse med att äta läcker västerbottnisk mat och varva ner i relaxavdelning med bastu och pool. Från många hotell är det dessutom nära till shopping, högklassig underhållning och actionladdade aktiviteter.

 

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida