Västmanland
Länsguider
Till startsidanStartsida

Till Länsguider
Västmanland
Fakta
Städer i Landskapet
Arboga
Köping
Sala
Västerås

Shopping
Dator & elektronik
Köp & sälj
Resor
Hotell
Researrangörer
Big Travel
Ving Sverige  


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Turistguide Västmanland
Här finns allt från orörda, natursköna miljöer och fantastiska vattendrag till spännande upplevelser i form av äventyr, sport, musik och konst - det mesta helt enkelt. Är du dessutom intresserad av historia och industrihistoria – då har du hamnat helt rätt.

Historia
Landskapet har 20 000 kända fornlämningar. Västmanland delas traditionellt in i Bergslagen och Mälardalen. Sedan gammalt gick gränsen mellan Bergslagen och Mälardalen vid den gamla Järnvågen i Arboga.
En övervägande del av fornlämningarna utgörs av gravar och särskilt betydande är gravfältet Anundshögsområdet med skeppssättningar från vikingatid, 800-1050 e.Kr., samt båtgravsfälten vid Norsa i Köping och vid Tuna i Badelunda från vendeltid, 550-800 e-Kr. Monumentala är de 45 kända fornborgarna i Västmanland och en av de vikigaste är fornborgen på Visberget i Munktorps församling.

Landskapet var under medeltid ett av Sveriges viktigaste. Från Gustav Vasas tid till 1719 var det delat i Västerås och Strömsholms län. Noraskog, som tidigare tillhört Närke, kom till 1579 att höra till landskapet Västmanland, och med Västmanlands län införlivades 1634 de tidigare till Dalarna hörande Skinnskatteberg och Norbergs bergslager.

Sevärdheter
Västerås Slott
Hemsida: http://www.vastmanlandslansmuseum.se Öppet: se hemsidan
Västmanlands läns museum ligger i Västerås Slott. Här finns länsmuseets kontor, arkiv och bibliotek. Museets uppgift är att fördjupa kunskapen om det västmanländska kulturarvet, förmedla och väcka opinion, öka insikten om det förflutna och berika perspektiven på samtiden och framtiden.

Västerås slott började troligen byggas under 1200-talet. Det slott som Gustav Vasa övertog var illa åtgånget efter strider och belägringar så under mitten av 1500-talet gjorde han stora om- och tillbyggnader. Till riksdagen 1544 fick tronföljaren, prins Erik, ett eget rum på slottet, "Unge herrens gemak". Senare skulle slottet också bli hans fängelse.

Från den 14 juni 1573 till den 16 oktober 1574 var Erik XIV fängslad på Västerås slott. Här satt han i "det mörka fängelset", och blev för alltid skild från gemålen Karin Månsdotter och barnen. Den avsatte kungen flyttades till Örbyhus kort innan han dog, av förgiftad ärtsoppa säger historien, men återfördes sedan till Västerås för att begravas i Domkyrkan.

Idag rymmer slottet landshövdingens residens.

Strömsholms slott
Hemsida: www.royalcourt.se
Öppet: se hemsidan

En pärla bland Sveriges slott och herresäten. Ett av de tio kungliga slotten.

Slottet började byggas 1669 men inreddes först under 1700-talet. Den rofyllda naturupplevelsen ger en perfekt inramning till en härlig dagsutflykt.

 

Engsö slott
Hemsida: www.engsoslott.com Öppet: Se hemsidan.

Bland Sveriges många slott hör det sägenomspunna Engsö, omnämnt redan år 1185, till de mest intressanta. På 1480-talet byggdes ett befäst stenhus som på 1630-talet byggdes till och förskönades. Sitt nuvarande utseende och inredning fick slottet på 1740-talet då arkitekten Carl Hårleman skapade en ståndsmässig bostad åt greve Carl Fredrik Piper. Slottet beboddes av familjen fram till 1959.

Idag visas Engsö med sina vackra interiörer från skilda sekler för besökare och är ett levande museum. Den fasta inredningen har till stor del lämnats orörd medan konst och inventarier speglar olika epoker. Slottets kulturtraditioner lever med konserter, konstutställningar, berättarkvällar och kandelaberpromenader. Där finns en stor tavelsamling och den berömda Engsökedjan, enligt sägnen vunnen av Johan Sparre i tärningsspel med djävulen själv.

Engsö Slott är omgivet av mystik och vidskepelse och känt över hela världen för sina spöken. Historien börjar redan på 1100-talet. Utställningen "Spöken - finns dom?" belyser den mystiska sidan av slottets historia och ger en bild av gengångaren i folktron, litteraturen, musiken och konsten.

Slottsköket serverar hembakat bröd, våfflor och lätta måltider. Luncher och middagar kan förbeställas. I slottsboden är det lätt att hitta en present eller minnessak. Julmarknaden på Engsö Slott, 1:a advent med hantverkare från hela landet är en kär återkommande tradition.

Tidö slott
Hemsida: www.tidoslott.se Öppet: se hemsidan

Guidning av Paradvåningen kl 14 de dagar museet har öppet.

GRUPPRESOR (minst 20 personer) välkomnas under säsong.

Ett av Sveriges mest sevärda och bäst bevarade slott från stormaktstiden uppfört av Axel Oxenstierna. Riddarsalen och paradvåningen visas med guide. Leksaksmuseet vida välkänt omfattar tusentals föremål. I värdshuset erbjuds vällagad mat och hembakat kafebröd i gammaldags miljö med utsikt över hjorthägn och park.

Vallby friluftsmuseum i Västerås, är ett av Sveriges största friluftsmuseer, grundades 1921 av Västmanlands Fornminnesförening och museimannen Sven T. Kjellberg. Inspiration till museet hämtade man från Skansen i Stockholm som grundades 1891. I ursprungsplanen för friluftsmuseet står att man att med Vallby skulle skapa ett Västmanland "i smått". Man ville visa västmanländska kulturmiljöer med tillhörande odlingar och djur. Byggnader samlades in från olika delar av landskapet. Dessa har genom åren kompletterats med föremål, växter och djur.

Museet visar miljöer från både stad och landsbygd, varav den äldsta är från 1600-talet. Inom området finns bland annat bevarade trähus och stenhus i stads- och lantmiljöer, utrotningshotade lantrasdjur, odlingar av kultur- och prydnadsväxter samt konsthantverk.

Fakta från www.vastmanland.se

Något du söker men som inte finns här? Använd sökmotorn!

Google


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Copyright © 2006 Turistguide.net, Alla rättigheter förbehålles. Vi säljer inget utan länkar endast till aktuella företag.Vi använder oss av Cookies. Turistguide.net kan inte garantera att information om enskilda produkter är korrekt. Kontakta respektive arrangör/organisation för mer information. Kontakt: info@turistguide.net Startsida